Blåbärssoppa, saltgurka, bullar, sportdryck, energigel och mycket svett!

Den 9 augusti bar det av till Mora för att genomföra årets Cykelvasa. Jag tycker själv att jag hade förberett mig väl inför loppet. Både med träningen och med kolhydratladdningen. Det råd man får i sociala media kring detta är ju att äta mycket pasta, ris och potatis några dagar innan. Det ska också vara bra att äta 200 gram godis om dagen! Det senare var inga problem för mig… 😉

Tyvärr var jag lite krasslig några dagar innan, så ett tag var jag osäker på om jag skulle kunna medverka eller inte. Men ingefära, citron och Echinagard gjorde susen!

Lita inte på navigatorn

Vi åkte upp redan på torsdag kvällen eftersom vi hade flera vänner som skulle cykla öppet spår under fredagen och behövde hejas fram. Jag säger bara det – lita inte på navigatorn! Man kan tycka att det är basalt att ta sig från Örebro till Mora med bil. Trots det så startade vi navigatorn för att få lite hjälp på traven. Det navigatorn inte tar hänsyn till är vägarbeten med mera. Vi hann bara ta oss ut ur Örebro, på väg mot Lindesberg, och ska ta av mot Nora när vägen är avstängd. Vi blir hänvisade av TomTom, den lilla filuren 😉 , att ta en annan väg. Det går bra i början med efter cirka 10 mil är vi i Ludvika, dit vi inte alls skulle. Efter det blir vi hänvisade till en grusväg… Det är säkert bara en kort bit, trodde vi och tog av där. Cirka 2-3 mil på grusväg blev det och inte mycket bredare än två spår. Vi blev väldigt sena till Mora den kvällen.

Väl framme på campingen träffar jag en annan cykelambassadör, Lotta Gustavsson som också bloggar i Pedalkraft 2018. Läs gärna hennes bloggar här: https://pedalkraft2018.se/jag-vill-utmana-mina-kollegor-att-borja-cykla-till-jobbet/

Stackare som cyklade Öppet spår

Det var ett riktigt busväder i Dalarna på fredagen. Det regnade hela natten innan, vilket gjorde att dem som kom i mål såg ut som om de var doppade i lera. Dessutom stormade det under dagen i motvind, vilket inte gjorde det lättare. Jag tycker alla var vinnare den dagen. Titti Bertilsson hos oss på Länsförsäkringar Bergslagen cyklade i mål på en kanontid. Bra jobbat!

För ett år sedan köpte min syster Rose-Marie och min svåger Krister varsina MTB-cyklar med målet att genomföra Cykelvasan. De genomförde det den blåsiga och leriga dagen med bravur. Stort grattis även till dem!

Cykelvasan 90, 2018

Hur var nu lördagen för mig och Mia? Vi hade ställt klockan på 05:00 . Gamlingar är morgonpigga ;-). Vi gav oss i väg i god tid till bussarna och lastbilarna som fraktade oss till Sälen.

Jag tycker att hela arrangemanget kring Vasaloppet är imponerande med logistiken och servicen som fungera så otroligt bra. Det är trots allt 13 000 deltagare samma dag som ska genomföra loppet. Vilken folkfest hela vägen från Sälen till Mora!

Väl framme i Sälen hade vi nästa två timmars väntan innan det blev dags för oss att ge sig iväg. Vi tog en kaffe och en smörgås. Tävlingsklassen för damer och herrar startar först, för att vi motionärer sedan ska få cykla i vår egen takt. Jag startade i startgrupp 20 tillsammans med ytterligare hundra cyklister och Mia startade 45 minuter senare. Där skildes våra vägar åt och vi träffades inte förrän vid målet i Mora. Startgrupp 20 passade mig perfekt. Det visade sig att många hade samma tempo som jag, vilket underlättade otroligt mycket.

   

Solen sken denna morgon och det hade torkat upp under natten, så förhållandena var fina och jag fick en superbra cykling under dagen med massor av blåbärssoppa, saltgurka, bullar, sportdryck, energigel och mycket svett. Klockan 13:40 gick jag i mål. 44 minuter snabbare än förra året. (Det trodde jag inte innan…). Duktigt trött – men samtidigt nästan euforisk över vilken rolig aktivitet detta är!

Det finns en del MTB-cyklister som i sociala medier klankar ner på Cykelvasan. ”Det är ett grusrally”, ”Inte tillräckligt med stigscykling” och så vidare. Jag är övertygad om att Cykelvasan bidrar till folkhälsan, eftersom många som börjar cykla har det här som mål. Fanns inte Cykelvasan skulle det kanske inte av alls. Så snälla markandsför det om ni får möjlighet!

Se även gärna min film: https://www.youtube.com/watch?v=BazT9WejLHA

Vadslagning

Först måste jag ge min hustru Mia en eloge, dels för prestationen att cykla hela Cykelvasan för första gången på ett så bra sätt som hon gjorde och dels för att hon haft tålamod med mig och mitt tränande.

Som person är jag ganska tävlingsinriktad och då blir det lätt, över en middag eller liknande, att vi slår vad om resultat. Så även den här gången:
Mia lovade mig en ny cykel om jag cyklade under 4 timmar. ”Omöjligt”, tänkte jag. Christer Dahlin, en av våra franchisetagare på Länsförsäkringar Bergslagen och jag slog vad om en lyxlunch (…vad nu det innebär?). Mia har levererat sin skuld ;-). Tackar!  Christer, som kom i mål en stund efter mig, har sin kvar att leverera.

Gissa om jag sov extra gott den natten?!

//Jan-Åke Eriksson, cykelambassadör, #pedalkraft2018

jan-ake.eriksson@lfbergslagen.se
Jag heter Jan-Åke Eriksson, är 61 år och bor i Örebro. Jag använder cykeln som motionsform och målet 2018 är att på ett bra sätt ta mig igenom Cykelvasan i augusti.
Jan-Åke Eriksson

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Pedalkraft? Skapa konto här.

Det börjar med dig!

Var med i vår cykelutmaning Pedalkraft 2018 – tillsammans förändrar vi världen.

Genom att skapa ett användarkonto godkänner du våra Deltagarvillkor.

Har du redan ett konto? Logga in

Glömt lösenord?