Cykelträning för glad amatör

Sommarträning med Almby IK

Under våren har jag anslutit till Almby IK och deltagit ett par gånger på deras måndagsträningar. Då samlas det gissningsvis 150 till 200 stycken MTB-åkare. Vi delas upp i grupper utifrån den utmaning man vill ha och sedan är det 1,5 timmes träning på stig. Det blir en kamp med mjölksyra, flås och mygg. Jag är jätteimponerad av detta engagemang som finns runt MTB och dem ledarna, som på ett bra sätt hanterar oss glada amatörer, varje måndag, vår och höst.

Tjejträning – inget för mig

Det finns även separata tjejträningar men där jag tyvärr inte får vara med. 🙂 En rolig anekdot kring detta var när Mia, min hustru, lånade min surfplatta och hittade denna grupp på Facebook. Hon anslöt sig till gruppen utan att tänka på att det är med min profil. Svaret kommer ganska omgående från administratören. ”Du får inte vara med, du är ju kille”. Lite skamligt var det allt…

Vid ett tillfälle har vi haft en tränare vid namn Anna Lyxell Pojen. För övrigt en riktigt bra coach! Anna är även en engagerad bloggare och skriver inspirerande på temat MTB. Läs gärna hennes blogg via denna länk: https://www.bicycling.se/blogs/annapojen/index.htm

Anna Lyxell Pojen

Så håller du igång även på vintern

Vintertid håller jag ångan uppe med spinning. Jag försöker att klara av tre pass i veckan. Ibland lyckas jag med två och ibland med fyra. Det är jobbet som styr när jag kommer hem och kan delta. Det är två aktiviteter som jag gillar mest på Friskis där jag cyklar:

Vasaloppspinning går av stapeln samma dag som Vasaloppet körs. Då arrangerar Friskis ett spinningpass som startar när Vasaloppet drar igång och slutar när vinnaren går i mål. Under passet byter de ledare en gång i timmen. Då bjuds det på blåbärssoppa, bananer, bullar mm. Vi får samma tillskott som skidåkarna. Det är här en riktigt rolig aktivitet där det blir hög stämning och framförallt en riktig genomkörare för hela kroppen.

Giro 4 är ett unikt periodiserat träningsupplägg som erbjuder försäsongsträning för mjölksyraförtjusta cyklister och spinningfrälsta. Det här gillar jag. I Örebro går det på Friskis på tisdagskvällar och man får vara riktigt snabb om man ska hinna få en plats.

Träningsupplägget är framtaget i samarbete med Mattias Reck, tränare för Team Trek Segafredo. Namnet Giro 4 kommer av de fyra perioderna som passet är uppdelat i. Häng på redan från första perioden, Giro 1!

Upplägget är standardiserat och syftar till att ge så mycket träningseffekt som möjligt, både centralt för hjärtat och lokalt muskulärt. Sett tillFrisksi träningsutbud är Giro 4 det pass som till sin karaktär har störst prestations- och idrottsfokus. Träningsupplägget är detsamma över hela landet och varje ledare gör passet unikt genom att välja sin egen musik. Giro 4 körs under 24 veckor med start i november. Speciellt för passet är att det förändras över tid, uppdelat i fyra perioder. För varje period, ”Giro”, växlas intensiteten upp, så att utmaningen hela tiden blir optimal. När våren kommer och utesäsongen drar igång är du i toppform.

Nåväl. Vad skall träningen leda till utöver god hälsa och en himla massa trevliga upplevelser? Min utmaning i år är som jag tidigare har skrivit att prestera bättre än förra året på Cykelvasan i augusti. Det återkommer jag om i ett nytt inlägg efter jag har kört loppet. Om två veckor börjar min sommarsemester som vi kommer att tillbringa till stora delar i Norge framför allt MTB-cykling. Jag kommer även att rapportera därifrån om allt går som det ska. Så håll utkik och glad sommar!

Jan-Åke Eriksson // Cykelambassadör, #pedalkraft2018

jan-ake.eriksson@lfbergslagen.se
Jag heter Jan-Åke Eriksson, är 61 år och bor i Örebro. Jag använder cykeln som motionsform och målet 2018 är att på ett bra sätt ta mig igenom Cykelvasan i augusti.
Jan-Åke Eriksson

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Pedalkraft? Skapa konto här.

Det börjar med dig!

Var med i vår cykelutmaning Pedalkraft 2018 – tillsammans förändrar vi världen.

Genom att skapa ett användarkonto godkänner du våra Deltagarvillkor.

Har du redan ett konto? Logga in

Glömt lösenord?