Författaren: Cykla dig lycklig och förändra världen

Lina E. Johansson är journalist och författare. Tillsammans med kollegan Maja Lagercrantz har hon skrivit boken Cykla! Två hjul som förändrar världen. Med boken vill författarna inspirera människor till att cykla mer och skapa en större förståelse för cykelns betydelse.

– När vi började med boken hade vi nästan ångest för att vi ville säga så himla mycket, säger Lina E. Johansson och skrattar. Det finns så enormt stora vinster med att cykla, både för individen och samhället, och det ville vi verkligen få fram.

Solidarisk handling som räddar liv

I boken tar författarna ett brett grepp om fenomenet cykling, dess historia, trender och framtid. Bland cyklingens vinster belyser författarna allt från miljön och klimatet till folkhälsan och ekonomin.
– Förutom de otroliga hälsoeffekterna för den enskilda individen är det dessutom en solidarisk handling att cykla, säger Lina. Varje år dör cirka 5 500 personer i luftföroreningsrelaterade sjukdomar i Sverige. Och så ligger man samhället mindre till last, eftersom man inte blir sjuk lika ofta om man cyklar.

Behagligare atmosfär och bättre relationer

Lina berättar att cykling till och med kan förbättra människors relationer. Studien The Livable Street från San Fransisco visar nämligen att i trafikerade områden bråkar människor mer och lyssnar mindre på varandra, jämfört med i de som bor på mindre trafikerade gator. I områden med mindre trafik har man dessutom fler vänner och känner sig mer hemma.
– Atmosfären i städer blir så mycket behagligare om människor cyklar istället för att sitta inkapslade i sina plåtskal utan att ha någon kontakt med varandra. Hur vi tar oss fram avspeglar sig så mycket i våra relationer. Det tycker jag är väldigt intressant ur ett sociologiskt perspektiv, berättar Lina.

Alternativet bilen: en enorm kostnad

Att ”sitta inkapslad i ett plåtskal” är alltså inget som lockar Lina, och själv skulle hon aldrig välja att skaffa bil.
– Dels skulle det påverka min hälsa väldigt negativt. Att sitta still och vara stressad i en bilkö är ju det värsta man kan göra. Och dels så skulle det ju ta sån enorm tid att tjäna ihop till den där bilen.
För det kostar ju en hel del att ha bil. Om du till exempel köper Sveriges mest sålda bil, en ny Volvo V70, kostar den omkring 540 000 kronor de första sex åren – inklusive värdeminskning, bensin, försäkring, parkering med mera. Med en månadslön på 32 800 kronor (medellönen 2018) motsvarar det ungefär 12 timmars arbetstid i veckan.

”Vi cyklade överallt”

Men hur är det då med cyklingen i Linas liv, varifrån kommer intresset?
– Jag har alltid gillat att cykla och känt att det är ett härligt sätt att ta sig fram. När jag var liten hade mina föräldrar ingen bil, så vi cyklade överallt och åkte ofta på cykelsemestrar. Jag tyckte det var helt fantastiskt, berättar Lina.

Hur mycket cyklar du nu?

– Just nu är jag faktiskt lite besviken på mig själv, för jag cyklar inte alls så mycket som jag skulle vilja. Min cykel behöver repareras men det finns inga cykelverkstäder där jag bor, så jag kommer liksom aldrig till skott. Men jag hoppas att jag ska komma igång så snart den värsta snön har försvunnit, säger Lina och skrattar.

Var cyklar du allra helst?

– I Amsterdam, det är väldigt behagligt att cykla där. Och så himla vackert. I de flesta holländska städer bygger man så att det blir en omväg att ta bilen, men om man cyklar så blir det istället en genväg. Så tycker jag att man alltid ska bygga, säger Lina och fortsätter:
– Om man bygger så att det blir enkelt att cykla, då kommer fler att cykla. Först och främst måste man bygga fler riktiga cykelbanor, det är ju väldigt basic. Och sänka hastigheten för övrig trafik. Att bilar kör för fort är den främsta orsaken till att människor inte cyklar i städer. Man vågar helt enkelt inte, framför allt inte med barn.

Lycklig, stark och självständig

Om du skulle välja en av cyklingens alla fördelar, vilken är då den främsta anledningen till att cykla?
– För att man blir lycklig av det. Det låter banalt, men det är faktiskt sant. Det finns studier som visar att den som cyklar till jobbet blir lyckligare än den som åker buss eller bil. Och det ger verkligen en sån himla frihetskänsla att cykla, man känner sig stark och självständig. Det är bara och trampa, det tycker jag är häftigt, säger Lina.

Nyfiken på mer? I boken Cykla! Två hjul som förändrar världen kan du läsa mer om cyklingens alla positiva effekter samt den forskning och fakta som Lina berättar om.

 

Om författarna
Lina E. Johansson är frilansjournalist och jobbar främst som reporter och producent för kultur- och samhällsprogram i Sveriges Radio. Maja Lagercrantz har arbetat som journalist i tio år, framför allt som samhällsreporter inom public service på program som Kaliber, Ekot, P1-morgon, Rapport och Aktuellt.

Tips!
Innan Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz skrev boken Cykla! Två hjul som förändrar världen skapade de radioprogrammet Cykla i P1 – en serie om åtta avsnitt som handlar om hur cykeln kan lösa några av samtidens problem.

Lyssna på Cykla i P1

 

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Pedalkraft? Skapa konto här.

Det börjar med dig!

Var med i vår cykelutmaning Pedalkraft 2018 – tillsammans förändrar vi världen.

Genom att skapa ett användarkonto godkänner du våra Deltagarvillkor.

Har du redan ett konto? Logga in

Glömt lösenord?