Tramptag som gör underverk

Positiva effekter av cykling

 Att nästan helt ljudlöst rulla fram på cykeln är för många förenat med en känsla av frihet. Och inte nog med att det är härligt, enkelt och smidigt – att cykla gör också underverk för hälsan, miljön och ekonomin.

HÄLSA: Ett lyckopiller och mirakelmedicin

Fysisk aktivitet är verkligen en riktig mirakelmedicin. När du rör på dig, till exempel genom att cykla, motverkar du allt från depression och stress till åldrande och demens. Du minskar risken att drabbas av allvarliga sjukdomar, du lever längre och har lägre sjukfrånvaro; studier visar att vardagscyklister har hela 15 procent lägre sjukfrånvaro jämfört med de som inte cyklar.

Dessutom blir du mer kreativ, harmonisk och lycklig. När du rör på dig frigörs nämligen endorfiner – kroppens egna lyckopiller – som ger en känsla av upprymdhet och dämpar smärta. Vid fysisk aktivitet produceras också serotonin, noradrenalin och dopamin, samma substanser som vissa droger framkallar. Att cykla ger dig alltså ett härligt rus, helt utan tråkiga bieffekter.

Fysisk aktivitet kan förstås vara att gå på gym, springa eller köra cross fit några gånger i veckan, men att just cykla är ett väldigt smidigt sätt att få in aktiviteten i vardagen. Vilket egentligen är bättre, för studier visar nämligen att du får mer positiva effekter av att röra dig i vardagen, jämfört med att riva av ett intensivt träningspass då och då.

Om du cyklar regelbundet får du bland annat:
 • ökad prestations- och koncentrationsförmåga
 • bättre sömn och längre livslängd
 • lägre sjukfrånvaro
 • lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar
MILJÖ: Minskad klimatpåverkan och friskare städer

Att cykla istället för att ta bilen är något av det enklaste du kan göra för att bidra till en bättre miljö och minska din klimatpåverkan. I Sverige är trafiken nämligen den allra största klimatutmaningen. I snitt släpper en bensinbil i stadstrafik ut 2 kg koldioxid per mil. En cykel har inga utsläpp alls. Och att ta cykeln behöver inte ens ta längre tid. Med cykeln glider du lätt förbi köer och slipper leta parkeringsplats. Dessutom är nästan varannan resa med bil kortare än fem kilometer, en sträcka som istället lätt cyklas på 15–30 minuter.

Om fler valde cykeln framför bilen skulle både våra städer och människorna i den må bättre. Tystare, mer fridfulla gator och renare luft är några av fördelarna. Städerna skulle dessutom fungera bättre med färre, kortare köer och bättre framkomlighet för utryckningsfordon och viktiga transporter. Och minskade avgasutsläpp räddar liv. Bara i Sverige dör varje år 5500 personer i förtid, på grund av just luftföroreningar.

Om fler väljer cykeln som sitt främsta fordon leder det till:

  • Minskade avgasutsläpp = bättre luftkvalitet
  • Lägre utsläpp av koldioxid
  • Minskat trafikbuller och fridfullare gatumiljö
  • Attraktivare och bättre fungerande städer
  • Minskad trängsel på gatorna med färre och kortare köer
  • Säkrare trafik
  • Förbättrad framkomlighet för utryckningsfordon när färre bilar är i vägen
EKONOMI: En vinstmaskin för dig och samhället

Att äga och köra en bil kostar allt från 20 000 kronor och uppåt per år, beroende på märke, skick och en mängd andra faktorer. En tre år gammal Volkswagen Golf kostar exempelvis 54 000–72 000 kr per år. Att cykla kostar istället någonstans mellan ynka 400 och 1000 kronor, eller 66 öre per kilometer. Faktum är att en cyklist sparar så mycket pengar att hen kan pensionera sig hela 10–15 år tidigare än en bilist. Men det är inte bara du som tjänar på att du cyklar, det finns också en stor samhällsekonomisk vinning. Främst eftersom kostnaderna för medicin, sjukvård och sjukfrånvaro blir lägre. Och för varje kilometer du cyklar sparar samhället 1,50 kronor, jämfört med om du tar bilen – då förlorar istället samhället 1,40 kronor.

Ökad användning av cykel leder till:

 • Bättre privatekonomi
 • Minskat resursslöseri
 • Samhällsekonomisk vinning – lägre kostnader för medicin och sjukvård
 • Minskad sjukfrånvaro

Källor

 • Cykla! Två hjul som förändrar världen av Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz
 • mestmotor.se

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Pedalkraft? Skapa konto här.

Det börjar med dig!

Var med i vår cykelutmaning Pedalkraft 2018 – tillsammans förändrar vi världen.

Genom att skapa ett användarkonto godkänner du våra Deltagarvillkor.

Har du redan ett konto? Logga in

Glömt lösenord?