Sommarträning inför Cykelvasan

Nu börjar det närma sig årets höjdpunkt. Den 11 augusti cyklar jag Cykelvasan för andra gången och det ska bli riktigt roligt. Förra årets cyklade jag öppet spår med cirka 5500 deltagare i år på Cykelvasan 90 är det 13 000 deltagare. Vilken folkfest det ska bli. Jag hoppas på sol och fint väder som i fjol, då blir det 94 fantastiska kilometer resa från Sälen till Mora.

Jag kan vara ärlig och säga att 94 kilometer på en MTB är en riktig utmaning både för benen, psyket och rumpan. Det gäller att förbereda sig så gott man hinner och kan.

Här kommer några axplock från sommarens träning. Det mesta har jag genomfört under sommarens semesterveckor då både min och min fru Mias MTB fick ”följa med”. Vi har varit på ett antal riktigt fina platser. Man kan säga att vi haft en riktig cykelsemester den här sommaren!

Granfjällsstöten, Rörbäcksnäs 32 km

Vi hade några dagar runt midsommar i Stöten där vi provade på det omtalade MTB området i Röbäcksnäs som det har skrivits mycket om. Vi hade lite otur med vädrets då det blåste och var kallt, vilket förtog det hela lite. Cyklingen då? Det har ett antal fina spår och vi cyklade en röd slinga som heter Vallsjörundan som är 32 km lång.
Den har samma start som de andra lederna vid skolan i Rörbäcksnäs, sen iväg på en ny slinga med fin singletrack, vidare iväg på grusväg som övergår i fin singletrack igen. Efter cirka halva rundan kommer man till ett stenigare parti (kan man lugnt säga)som i mitt tycke var alldeles för svårt för att vara roligt. Men de fina partierna var desto bättre med jämna fina stiga och precis som det ska vara i fjällen, vitmossa i skogen. Sammantaget en trevlig runda trots vädret.

Vi låg på Stötens camping med utsikt över Görälven och Stötens skidanläggning och jag tänkte… det skulle passa fint som backträning. Sagt och gjort. Jag hoppade i cykelkläderna och hittade en grusväg upp nästan till toppen. Det cyklade jag upp och ner fyra gånger samt lite runt berget. 32 km avklarat och riktig syra i benen (undrar vad folk runt i kring tänkte, det såg nog inte riktigt klokt ut).

Backar i Flåm, Norge

Vi har också varit i Flåm i Norge för att cykla Rallavegen som jag skrivit om tidigare. Utöver den tågresan med tillhörande cykling som jag skrev om tränade jag också. Jag hittade en serpentinväg på kartan och tänkte, det här är nog fin backträning och en bra belöning med utsikten när vi kommer upp på berget. Det var brantare än jag trodde, efter tio minuter gick Mia med cykeln och jag trampade tungt bredvid. Mia var inte jätteglad så vi vände efter ett tag. Dagen efter, ”det måste väl gå att ta sig upp för det där berget” så jag gjorde ett försök själv. Jag kom nästan upp innan kroppen sa ifrån. Tyvärr tog det lite på självkänslan men så här i efterhand, jättebra träning för benen.

Cykelbild från Jan-Åkes uppladdning inför Cykelvasan

Lofoten, Norge

Vi åkte sedan norrut i Norge, vårt mål var en vecka på Lofoten – utsetts till en av världens finaste platser. Lofoten är fantastiskt för vandring, fiske och att bara njuta. Jag kan säga att det väl inget jättebra ställe för MTB. Vi fick förlita oss till vägar då bergen var väldigt branta och inte cyklingsbara för oss men vi fick ett antal pass och cyklade cirka 10 mil på varierande underlag.

Vägen ner genom Sverige

Ibland blir det tokigt. Vi hade ett stopp i Kiruna med övernattning. Ni som har varit där vet att det är backigt runt gruvan så när vi landade på Ripans camping slängde jag mig på cykeln och tog hjälp av GPS:en som ruttade en tur på ca 25 km. Det började med transport genom stan på asfalt och jag trodde nog att det blir en runda på landsväg. Efter ca 10 km övergick det till grusväg för att efter en kilometer ytterligare över gå till ren stigcykling hoppfullt tänkte jag att det här kommer att bli toppen. Stigen blev tyvärr smalare och blötare för att till slut övergå till en myr. Det slutade med att jag står upp till anklarna i vatten med cykeln på ryggen och funderar på om jag ska vända eller fortsätta att gå och hoppas på att det blir fastare mark framöver. Jag fortsatte……
Det blev 30 minuters gång med cykeln på ryggen, efter det gick det att cykla 😉 Då var jag genomblöt till knäna med sönderrivna ben av snår. Om syfte med träningen är att bli trött i det korta perspektivet så hade jag lyckats den dagen och jag tänkte i mitt stilla sinne att det var tur att inte Mia var med. Hon hade inte gillat det 😉

Cykelbild från Jan-Åkes uppladdning inför Cykelvasan

Högbo bruk

Jag vill slå ett slag för Högbo Bruk. Vilket ställe!! Vi var där tre nätter med husbilen. Vi badade, spelade golf och cyklade på deras fantastiska MTB anläggning. Jag kan verkligen rekommendera ett besök dit om ni inte har varit där tidigare.

Cyklingen då… Jo MTB anläggningen är toppen med ett stort urval av slingor av varierande svårighetsgrad. Vi valde en som heter Vasa som är anpassad för att likna Cykelvasan i svårighetsgrad och med det bra träning inför evenemanget. Jag tycker att den stämmer bra med Cykelvasan men det var ett kortare avsnitt som var lite mer utmanande men som en helhet väldigt fina sträckor att cykla. Dag ett cyklade vi den tillsammans jag och Mia. 35 km i fint väder med trevligt sällskap. Kan det bli så mycket bättre?

Andra dagen började vi tillsammans och efter 12 kilometer delar vi på oss, jag fortsätter Mia åker hemåt. Nu drar jag på lite och anpassar farten så att jag ska vara mör efter 35 km. När GPS:en visa 35 km är jag fortfarande i skogen….jag hade kört fel. Jag är helt slut, svettig, rödmosig, mjölksyra, varmt, varmt. Det var bara att trampa på, en mil till blev det innan jag kom tillbaka till starten. Den kvällen var jag ”mer eller mindre medvetslös” och inget vidare sällskap till Mia. Det blev ett svalkande bad i sjön efteråt.

Några länktips Högbo bruk:

Högbo brukshotell (pdf)
Högbo MTB-arena (video)

Cykelbild från Högbo

Swix Uddevalla MTB

Vi avslutar resan med att bege oss till Uddevalla och köra motionsloppet SWIX Uddevalla MTB 68 km. Det blev en riktig genomkörare inför Cykelvasan. Swix Uddevalla MTB är ett motionslopp med underbar mountainbike-cykling på single track, traktorvägar, grus och lite asfalt. Det bjuds på vackra vyer vid fjordens stränder och härliga sträckor i skogen. Banan är mycket omväxlande och något mer kuperad än Cykelvasan men utvald för att passa alla.
Start och mål är belagt på Glimminge Motorstadion, som är Sveriges nationalarena för motocross, 10 minuter från Uddevalla centrum. Startloopen går längs crossbanan för att sedan bege sig via grusväg, traktorväg och lite stig ner till Vindsvalan i Uddevalla. Därefter tar vi oss söderut, ut mot havet. Vi cyklade sedan längs havet tillbaka mot Uddevalla centrum. Loppets stora utmaning börjar efter 40 km. Vi är då vid en tävling i tävlingen. Enervit Hill Race – 96 höjdmeter på 1,2 km!

Vi cyklade in till centrum via Gustavsberg, Sveriges äldsta badort och Strandpromenaden innan vi rundar torget i centrum. Efter detta tar vi oss tillbaka upp till Glimminge Motorstadion där banan avslutas med en målloop inne på Glimminge.

Riktigt fin tävling! Snacka om variation! Tuffa stigar, strandpromenad och gator mitt i stan – Full Pott!

Starten (video)

11 dagar kvar…

Nu är det 11 dagar kvar till Cykelvasan och jag har 135 mil i benen. Jag hinner nog nöta fem till innan loppet. Tyvärr gör värmen att det är lite svårt att motivera sig men det kommer nog att ordna sig. Jag återkommer med rapport från Cykelvasan i nästa blogg

//Jan-Åke Eriksson, Cykelambassadör, #pedalkraft2018

jan-ake.eriksson@lfbergslagen.se
Jag heter Jan-Åke Eriksson, är 61 år och bor i Örebro. Jag använder cykeln som motionsform och målet 2018 är att på ett bra sätt ta mig igenom Cykelvasan i augusti.
Jan-Åke Eriksson

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Pedalkraft? Skapa konto här.

Det börjar med dig!

Var med i vår cykelutmaning Pedalkraft 2018 – tillsammans förändrar vi världen.

Genom att skapa ett användarkonto godkänner du våra Deltagarvillkor.

Har du redan ett konto? Logga in

Glömt lösenord?