Spanien – perfekt för en cykelsemester

I min förra blogg fick ni uppleva känslan att cykla i Kilsbergen i Örebro län. Nu har jag haft en vecka ledigt och varit i Spanien där blandat cykling varit en av aktiviteterna.

Dela uppskattade cykelsträckor

Men först vill jag ge en eloge till den teknik som finns idag när det gäller att dela information mellan varandra. Det för att hitta uppskattade cykelsträckor som andra gillar och har delat via nätet. Jag använder www.gpsis.com, https://connect.garmin.com/sv-SE/ och www.wikiloc.com. Utöver det finns ju Strava som nog är mest känt. Här hittar jag alltid trevliga sträckor att träna på som andra har lagt upp. Hur smidigt som helst!

  

Nåväl, Spanienveckan…

Jag hittade en slinga som startar i Torrevieja, går norrut mot Guardamar och en runda tillbaka på cirka 35 km. Det är blandat underlag kan man minst säga. Allt från sandiga partier där framhjulet nästan drunknar i sand och det blir tvärstopp, till asfalt och till steniga raviner där i alla fall jag får kliva av och ta mig ner för fot.

Den stora skillnaden mellan Sverige och Spanien (i alla fall den södra delen) är väl att det är mycket torrt, vilket gör att det blir väldigt stenigt. Men den mest positiva skillnaden är ju ändå klimatet. I Spanien där det nästan alltid är sol, varma vindar som smeker armar och ben. (Tyvärr inte alltid så i Sverige.)

  

Jag har tolkat det som om att det finns ett mycket stort intresse för motionscykel här i Spanien och det märks väldigt väl. Det finns både vägcyklister och MTB-cyklister överallt efter vägarna. Alla hejar med glädje när man möts. ”Hola” eller ”Buenas Diaz” ropas det hela tiden. Mycket trevligt! 🙂

Vid ett tillfälle, efter ca 30 km på en av rundorna, var jag tvungen att stanna och titta på GPSen. Jag trodde jag kört fel. Samtidigt kommer tre spanska cyklister i mötande körfält. De tror att jag stannat för att jag är trött (…vilket jag i och för sig också var). Så mycket hejarop har jag nog aldrig fått! Exakt vad de ropade har jag ingen aning om men de ville helt klart peppa mig. Härlig känsla!

  

Jämfört med dessa cyklister är ju livsstilen inte riktigt lika ”aktiv och energisk” i Spanien. Det är mycket ”mañana” i deras vardag. Ett bra exempel på det hittade jag vid vår lokala lunch- och poolrestaurang. Där handlar om att ta det lugnt och umgås. Se skylten nedan. Riktigt skön inställning tycker jag.

Jan-Åke Eriksson/ Cykelambassadör

jan-ake.eriksson@lfbergslagen.se
Jag heter Jan-Åke Eriksson, är 61 år och bor i Örebro. Jag använder cykeln som motionsform och målet 2018 är att på ett bra sätt ta mig igenom Cykelvasan i augusti.
Jan-Åke Eriksson

Hej!

Logga in för att registrera dina cyklade kilometer, se din personliga statistik och ändra dina uppgifter.

Glömt lösenord?

Vill du vara med i Pedalkraft? Skapa konto här.

Det börjar med dig!

Var med i vår cykelutmaning Pedalkraft 2018 – tillsammans förändrar vi världen.

Genom att skapa ett användarkonto godkänner du våra Deltagarvillkor.

Har du redan ett konto? Logga in

Glömt lösenord?